Sobota, 16 grudnia 2017. Imieniny Albiny, Sebastiana, Zdzisławy

Podziel się:

Podziel się:

Pulchna balerina i Rozkosz Prostoty smakowały najbardziej

Na stadionie w Kinkajmach po raz pierwszy odbył się Jarmark Wiejski „Czerwone Jabłuszko”, będący elementem projektu grantowego, realizowanego przez Gminę Bartoszyce w ramach Strategii Rozwoju Lokalnego kierowanego przez społeczność na lata 2014-2020 LGD Warmiński Zakątek.

Celem Jarmarku była promocja tradycji i dziedzictwa lokalnego. W działania projektowe wpisały się również szkolenia dotyczące sprzedaży bezpośredniej przez rolników, konkurs kulinarny „Czerwone Jabłuszko” oraz drewniane stoiska, na których zaprezentowały się Koła Gospodyń Wiejskich, lokalni artyści i twórcy ludowi.

Jednym z elementów promocji Jarmarku był konkurs kulinarny „Czerwone Jabłuszko”, który miał na celu prezentację kuchni lokalnej i tradycyjnej, aktywizację mieszkańców, wymianę doświadczeń i przepisów, budowanie więzi wewnątrz społeczności lokalnych. Konkurs przygotowany został przez Referat Spraw Społecznych Promocji i Pozyskiwania Środków Pozabudżetowych Urzędu Gminy w Bartoszycach. W skład trzyosobowego jury weszła przewodnicząca jury Danuta Binkul, posiadająca wieloletnie doświadczenie w branży gastronomicznej, zastępca przewodniczącego Komisji Egzaminacyjnej w Izbie Rzemieślniczej w Olsztynie, technolog żywienia i egzaminator w Okręgowej Komisji Egzaminacyjnej w Łomży, Lubomira Niema prezes spółdzielni socjalnej „Magia Smaku” z Bartoszyc, gdzie sprzedawane są wyroby garmażeryjne, wyrabiane własnoręcznie według tradycyjnych, sprawdzonych receptur oraz Renata Tadorowska z Urzędu Gminy w Bartoszycach. W kulinarnej rywalizacji wzięło udział 12 miłośników sztuki kulinarnej – trzy osoby indywidualne i 9 zespołów, którzy łącznie przygotowali 11 dań głównych i 10 deserów. Komisja oceniając potrawy brała pod uwagę takie walory jak smak, oryginalność (innowacyjne połączenie produktów, metoda i sposób wykonania, oryginalna nazwa), estetyka (sposób serwowania, kolorystyka, wrażenie ogólne).
Dobra kuchnia to promocja
- Ważnym elementem dziedzictwa kulturowego jest dziedzictwo kulinarne. O atrakcyjności kulinarnej danego kraju, czy regionu, świadczą produkty lokalne i regionalne, mające swoje korzenie w tradycji i obyczajach. Polska słynie m.in. z produkcji jabłek. To owoc, wpisujący się od wieków w pejzaż polskiej wsi. Dlatego stał się motywem przewodnim w naszym konkursie - mówi Renata Tadorowska. Jako organizatorzy jesteśmy mile zaskoczeni dużym zainteresowaniem konkursem, który okazał się bardzo trafionym pomysłem. Niewątpliwą zachętą były nagrody, których łączna wartość wyniosła 4.500 zł. Ich podział nie był łatwy, ponieważ uczestnicy przygotowali wiele ciekawych i smacznych potraw. Na kanwie konkursu już narodziły się nowe pomysły, które zostaną wykorzystane podczas pisania kolejnych projektów. Dobra kuchnia, to przecież świetna promocja naszej gminy – dodaje Renata Tadorowska.
Wszystkie zgłoszone przepisy na potrawy znajdą się w promocyjnym folderze wydanym i dystrybuowanych przez Urząd Gminy Bartoszyce.

Zwycięzcy konkursu kulinarnego „Czerwone Jabłuszko”
W kategorii danie główne:

I miejsce i nagrodę o wartości 1000,00 zł., otrzymał Zespół Wojcieszanie z Wojciech za „Pulchną balerinę” czyli placuszki ziemniaczane z jabłkiem i jabłka nadziewane.
II miejsce i nagrodę o wartości 800,00 zł., otrzymała Beata Dubrowna z Bezled za „Jabłka nadziewane”.
III miejsce i nagrodę o wartości 500,00 zł., otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Bezledach za „Wieprzowinę z sosem jabłkowym”.

W kategorii deser i nalewka:
I miejsce i nagrodę o wartości 1000,00 zł., otrzymał Zespół Wojcieszanie z Wojciech za „Rozkosz prostoty” czyli tort jabłkowy oraz nalewka rabarbarowa „Klejnot Sołtysa”.
II miejsce i nagrodę o wartości 800,00 zł., otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Galinach za „Jabłko zamknięte w kruchym cieście”.
III miejsce i nagrodę o wartości 500,00 zł., otrzymało Koło Gospodyń Wiejskich w Dąbrowie za „Deser jabłkowo-serowy z kruszonką”.
Artykuł został umieszczony przez naszego użytkownika na jego profilu: Gmina Bartoszyce oraz opublikowany na portalu Bartoszyce: Pulchna balerina i Rozkosz Prostoty smakowały najbardziej
Oceń artykuł:

(0)