(GALERIA) Zapach potraw, świst mieczy i rakiet tenisowych oraz... smok. Za nami „Dni Osadnika” w Bartoszycach

2022-09-07 13:47:44(ost. akt: 2022-09-07 14:20:34)

Autor zdjęcia: Darek Dopierała

Czasu nie można zatrzymać, ale warto powracać do wspomnień. Informowaliśmy o ogromnej ilości atrakcji, które czekały na mieszkańców powiatu bartoszyckiego w miniony weekend. Jedną z nich była kolejna już edycja „Dni Osadnika”. Świtało i pachniało na ul. Korczaka w Bartoszycach
Bartoszyce promują się jako Miasto 3 Kultur i właśnie wspominana „Trójka” w sobotę 4 września odgrywała kluczową rolę w Centrum Aktywizacji Sportowo-Rekreacyjnej w Bartoszycach. Na ulicy Korczaka, przy BOSIR odbył się bowiem Konkurs Kulinarny „Smaki 3 Kultur”. Uczta dla smakoszy była jednym z punktów X. edycji Sportowo-Rekreacyjnego Pikniku Rodzinnego z cyklu „Dni Osadnika” z Ekonomią Społeczną.
Fot. Darek Dopierała

Fot. Darek Dopierała

Atrakcji nie brakowało i trudno jednoznacznie stwierdzić, które z nich cieszyły się największym powodzeniem. Na pewno warto jednak wymienić dmuchanego smoka, z którego zamiast ognia wyłaniały się… dzieci.
Można było też podjąć nierówną walkę z Krzyżakiem, której zwycięzcy byli pasowani na rycerza. Niestety, nie obyło się bez chwil grozy. Krzyżak zdecydował o ścięciu toporem białogłowy, czyli... Katarzyny Basak.
Pomimo wzywania pomocy żaden z obecnych na lodowisku przedstawicieli samorządu oraz dorosłych, którzy uczestniczyli w pikniku na wołanie nie odpowiedział... Od rozlewu krwi panią Kasię uratował dopiero Młody Bohater, który stanął w jej obronie.
Fot. Darek Dopierała

Fot. Darek Dopierała

Nie zabrakło również elementów sportowych. Można było usłyszeć piłkę, która wpadała do bramek podczas gry w stołowe piłkarzyki lub świst powietrza, podczas nauki podstaw gry w tenisa ziemnego.
Nad wszystkim unosił się jednak wspomniany wcześniej zapach, a właściwie mieszanina aromatów, dopływająca spod jednego z budynków oraz… namiotu jury.
Fot. Darek Dopierała

Fot. Darek Dopierała

W konkursie wzięły udział trzy młode kucharki i wszystkie one znalazły się na symbolicznym podium. O ocenę przygotowanych potraw dbało jury konkursowe, które po długiej i smacznej konsumpcji zdecydowało o przyznaniu następujących miejsc:
I miejsce: Agata Rybak, która przygotowała zawijańce warmińskie faszerowane boczkiem, podane na puree lawendowym, zupę dyniową oraz jagodowe ptasie mleczko.
II miejsce: Dominika Bazyluk, która zaprezentowała niemiecką dojrzewającą szynkę, dzyndzałki warmińskie i syrniki ukraińskie.
III miejsce należało do Darii Pisarek, która przygotowała syrniki kokosowe z borówkami oraz musem malinowy.
Fot. Darek Dopierała

Fot. Darek Dopierała

Organizatorami pikniku były: Stowarzyszenie Dolina Róż, Bartoszycki Ośrodek Sportu i Rekreacji, Urząd Miasta Bartoszyce oraz Stowarzyszenie Wama Coop.
dar

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5