W Bisztynku wiedzą, jak nie marnować żywności

2021-10-19 12:13:28(ost. akt: 2021-10-19 20:25:46)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

W Bisztynku, z okazji Światowego Dnia Żywności, odbyły się warsztaty kulinarne zero waste. Zorganizowała je dyrektor DPS w Bisztynku siostra Małgorzata Napiórkowska wspólnie z współpracownikami.
W ostatni poniedziałek (18 października) w Bramie Lidzbarskiego w Bisztynku można było zobaczyć choćby burmistrza Bisztynka Marka Dominiaka w fartuszku kuchennym pracowicie krojącego paprykę i inne warzywa. Był w jednym z czterech zespołów, które przygotowywały posiłki z produktów pozostałych po przygotowaniu dań w jednej z dużych kuchni.

Fot. Andrzej Grabowski

Na takie pomysł obchodów Światowego Dnia Żywności wpadła dyrektor Domu Pomocy Społecznej w Bisztynku siostra Małgorzata Napiórkowska.
Zaprosiła do udziału w warsztatach przedstawicieli władz lokalnych, starostwa powiatowego, stowarzyszeń, Rotary Club Bartoszyce – Lidzbark Warmiński, przedsiębiorstw oraz seniorów z Bisztynka. W warsztatach wzięły też udział mieszkanki DPS.

Fot. Andrzej Grabowski

Samo przygotowanie dań poprzedziło wyświetlenie krótkiego filmu mówiącego o skali marnowania żywności w Europie. Najogólniej rzecz ujmując to zjawisko jest olbrzymie.

Fot. Andrzej Grabowski

- Przygotowaliśmy produkty, które w części otrzymaliśmy z Banku Żywności z którym DPS w Bisztynku od lat współpracuje. W części są to też te produkty, które pozostały po przegotowaniu posiłków z dnia poprzedniego. Wszystkie są pełnowartościowe. Chcemy pokazać, że można z nich przygotować smacznie dania – mówiła siostra Małgorzata Napiórkowska.

Fot. Andrzej Grabowski

Wszystkie zespoły przystąpiły do przygotowania posiłków według wcześniej przygotowanych przepisów. Powstała tarta z mięsem i warzywna, zupa krem z papryki i innych warzyw, słodkie kulki w polewie czekoladowej i różnorodne sałatki warzywne i owocowe.


Fot. Andrzej Grabowski

Uczestnicy kroili, miksowali, smażyli, piekli i… dobrze się przy tym bawili. Warsztaty zakończyła degustacja powstałych dań i wszystkie były wyborne. Kilku uczestników warsztatów skopiowało sobie przepisy do wykorzystania w domowych kuchniach.


- Nie wiedziałem na czym polegać będą te warsztaty – mówił na koniec burmistrz marek Dominiak. – Sałatki dokładałem sobie chyba ze trzy razy więc nie będę dziś jadł obiadu. Dziękuję siostrze za tę inicjatywę i może trzeba częściej organizować takie warsztaty – dodał.

Andrzej Grabowski


Źródło: Artykuł internauty

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5