Bezledy. Poznali pracę piekarza

2019-06-19 06:51:59(ost. akt: 2019-06-19 06:58:47)

Autor zdjęcia: Renata Rynkowska - Mężyńska

Poznali typy mąki, rodzaje pieczywa i sposób jego przygotowywania. Dowiedzieli się które pieczywo wybierać w sklepie, aby było pożywne i zdrowe. Uczniowie z Bezled poznali pracę piekarza i piekarni.
Uczniowie klasy III Zespołu Szkolno-Przedszkolnego w Bezledach 14 czerwca mieli okazję zapoznać się z pracą piekarza i podglądnąć jak piecze się chleb. Stało się to dzięki uprzejmości właścicieli miejscowej piekarni.

Najpierw uczniowie poznali różne typy mąki oraz rodzaje pieczywa. Z zainteresowaniem obserwowali jak wyrabia się ciasto na chleb i bułki. Największą atrakcją było samodzielne formowanie bułek z przygotowanego ciasta i ozdabianie ich makiem, sezamem, ziarnami słonecznika lub płatkami.

Z podziwem patrzyli na piekarza, który w mistrzowskim stylu tworzył coraz to nowe kształty. Nie zabrakło rogali, chałek, obwarzanków, bułeczek z marmoladą, czekoladą.

Uczniowie poznali jak wybierać pieczywo, aby jednocześnie było smaczne, zdrowe i odżywcze. Dzięki tej lekcji poznali, z jakim trudem powstaje chleb.

Wróciliśmy do szkoły wzbogaceni cenną wiedzą i koszem pachnących bułek.
Składamy serdeczne podziękowanie państwu Barbarze i Sławomirowi Mieliwodzkim za zorganizowanie lekcji w piekarni.

Renata Rynkowska - Mężyńska


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

Źródło: Artykuł internauty

Komentarze (1) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. Meliorant #2760878 | 83.9.*.* 12 lip 2019 08:06

    Super. Przydałoby się to moim wnukom. Dobra lekcja.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5