Babka miodowa. Z prawdziwym miodem!
2017-10-14 12:00:00(ost. akt: 2017-10-13 10:25:53)
Pani Ewa Pisarek z Bartoszyc poleca babkę miodową. Do jej wykonania należy użyć prawdziwego miodu. Najlepiej z pasieki jej taty, którą odziedziczył po swoim ojcu. Oto jej przepis.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody ( rozpuścić w łyżce stołowej wody)
- 1/3 kostki margaryny
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody ( rozpuścić w łyżce stołowej wody)
- 1/3 kostki margaryny
Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy stopniowo miękką margarynę i po trochu mąkę,
Jaja ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy stopniowo miękką margarynę i po trochu mąkę,
Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i sodę rozpuszczoną w wodzie, wszystko nadal miksując na gładką masę.
Wylewamy ciasto do średniej tortownicy lub blaszki prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką i pieczemy w zależności od mocy piekarnika ok. 35 minut.
Ja moją babkę piekę w okrągłym prodiżu elektrycznym z grzałkami górną i dolną.
Ciastem zajada się cała moja rodzina. Polecam, smacznego!!!
Ewa Joanna Pisarek, and
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez