Babka miodowa. Z prawdziwym miodem!

2017-10-14 12:00:00(ost. akt: 2017-10-13 10:25:53)

Autor zdjęcia: Ewa Joanna Pisarek

Pani Ewa Pisarek z Bartoszyc poleca babkę miodową. Do jej wykonania należy użyć prawdziwego miodu. Najlepiej z pasieki jej taty, którą odziedziczył po swoim ojcu. Oto jej przepis.
Fot. Ewa Joanna Pisarek
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 3 jaja
- 1 szklanka miodu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody ( rozpuścić w łyżce stołowej wody)
- 1/3 kostki margaryny

Wykonanie:
Jaja ucieramy z cukrem i miodem, dodajemy stopniowo miękką margarynę i po trochu mąkę,

Następnie dosypujemy proszek do pieczenia i sodę rozpuszczoną w wodzie, wszystko nadal miksując na gładką masę.

Wylewamy ciasto do średniej tortownicy lub blaszki prostokątnej uprzednio wysmarowanej margaryną i oprószoną mąką i pieczemy w zależności od mocy piekarnika ok. 35 minut.

Ja moją babkę piekę w okrągłym prodiżu elektrycznym z grzałkami górną i dolną.

Ciastem zajada się cała moja rodzina. Polecam, smacznego!!!

Ewa Joanna Pisarek, and

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5