Placki ziemniaczane z papryką i kiełbasą

2017-10-13 09:51:26(ost. akt: 2017-10-13 10:01:31)

Autor zdjęcia: Ewa Joanna Pisarek

Pani Ewa Pisarek z Bartoszyc przysłała nam swój przepis na wyborne placki ziemniaczane z dodatkiem kiełbasy i papryki. Oto jej przepis.
Składniki:
- ok.3-4kg ziemniaków,
- 3 jaja,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3 łyżeczki pieprzu ziołowego,
- 2 łyżeczki przyprawy do gyrosa,
- 2 łyżeczki przyprawy do gulaszu,
- 2 łyżeczki czosnku granulowanego,
- 2-3 łyżki kaszy manny,
- ok.1 szklanka mąki pełnoziarnistej,
- 5-6 kiełbasek śląskich pokrojonych w kostkę,
- 1 papryka czerwona,
- 1 cebula,
- 1 łyżeczka Vegety,
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- śmietana do przybrania, olej do smażenia;

Wykonanie:
Ziemniaki obieramyi, myjemy i ścieramy na tarce do ziemniaków lub w robocie kuchennym. Następnie dodajemy jaja, mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i wszystkie przyprawy, kiełbasę i paprykę, dokładnie mieszamy wszystkie składniki.

Po przygotowaniu masy na placki nalewamy trochę oleju na patelnię, rozgrzewamy ją, nakładamy dużą łyżką niezbyt grube, średniej wielkości kółka z masy ziemniaczanej i smażymy obustronnie na złoty kolor. Podajemy z ulubioną surówką i ozdabiamy kleksami ze śmietany. Smacznego!

EJP, and


Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5