Zielone ciasto? Leśny mech... ze szpinakiem

2016-09-29 09:11:32(ost. akt: 2016-09-29 09:30:34)

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Tajemnicze, zielone ciasto na jedną z środowiskowych imprez przyniosła niedawno pani Agnieszka Kobryń. Zwróciło naszą uwagę wyglądem i smakiem. Okazało się, że jest to niezwykle popularne ciasto "Leśny mech". Jego wersji jest kilka. Prezentujemy jedną z nich.
Składniki:
Ciasto:
450 g mrożonego szpinaku
250 g cukru
3 jajka
1 szklanka oleju
1 szklanka mąki dobrej jakości
1 szklanki mąki krupczatki
3 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
300 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:
owoc granatu
powidła lub dżem


Szpinak rozmrażamy i odciskamy w dłoniach z nadmiaru wody. Do miski wybijamy jajka, wsypujemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.

Wolno, cienką strużką dodajemy olej, nie przerywając miksowania. Następnie dodajemy przesianą mąkę (oba rodzaje) z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy.

Na koniec dodajemy szpinak i delikatnie mieszamy. Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 25 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Stan wypieku trzeba sprawdzić patyczkiem. Gdy jest suchy ciasto jest gotowe. Po upieczeniu studzimy.

Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier puder. Odcinamy wierzch ciasta (na wysokości 2/3) i rozdrabniamy tę część na okruchy.

Na ciasto wykładamy śmietanę, posypujemy obficie okruszkami. Na śmietanie rozsypujemy pestki granatu.

Wedle upodobań ciasto można ułożyć z kilku warstw, naprzemiennie także z dodatkiem powideł lub dżemu tak jak na zdjęciu.

Smacznego!

and


2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5