Kilka zasad bezpiecznego spędzania wakacji

2016-07-13 09:30:08(ost. akt: 2016-07-13 09:38:43)
Nagły skok do wody w upalny dzień może spowodować doznanie szoku termicznego, skurcz a w konsekwencji także utonięcie.

Nagły skok do wody w upalny dzień może spowodować doznanie szoku termicznego, skurcz a w konsekwencji także utonięcie.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Rozpoczął się sezon wakacyjny. Niezależnie od tego czy wyjeżdżamy czy spędzamy ten czas w miejscu zamieszkania ważne jest aby zachować bezpieczeństwo stosując się do kilku zasad.
Uwaga
na kleszcze

Podczas spacerów po lesie uważamy na kleszcze, które bytują w wilgotnych siedliskach wzdłuż dróg i ścieżek porośniętych trawiastą roślinnością. Na takie wędrówki wkładamy wysokie buty, długie spodnie, bluzę z długim rękawem, okrycie głowy oraz stosujemy preparaty odstraszające kleszcze. W razie ukąszenia należy kleszcza jak najszybciej usunąć pensetą i obserwować czy nie występuje rumień.

Nie skaczemy
do wody

Wypoczywając nad wodą rozważnie wybieramy miejsce do kąpieli, najlepiej będące pod nadzorem i oznakowane. Stopniowo schładzamy ciało, nie skaczemy do wody i nie pływamy bezpośrednio po posiłku. Nagły skok do wody w upalny dzień może spowodować doznanie szoku termicznego, skurcz a w konsekwencji także utonięcie. Brak wyobraźni i brawura może prowadzić do nieszczęśliwych zdarzeń jak trwałe kalectwo czy utrata życia.

Nie przesadzajmy
z opalaniem

Korzystając z kąpieli słonecznych pamiętamy o użyciu preparatów z filtrami ochronnymi, nakryciu głowy i okularach przeciwsłonecznych. Dobrze jest ograniczyć czas przebywania na słońcu w godzinach 11-15. Jeżeli temperatura powietrza wzrasta powyżej 30°C istnieje ryzyko przegrzania organizmu i udaru, którego objawami są majaczenie, drgawki, bladość skóry, silne pocenie, bóle głowy, mdłości, wymioty a nawet utrata przytomności.

Woda mineralna
i warzywa

W upalne dni należy pić dużą ilość wody, do 2-3 litrów dziennie. Odstawiamy słodkie soki i gazowane napoje, które zawierają puste kalorie i sztuczne barwniki nie nawadniając przy tym organizmu w optymalny sposób. Zastępujemy je wodą mineralną z dodatkiem listków mięty i plasterkiem cytryny. W czasie kiedy intensywnie się pocimy musimy naszą dietę uzupełnić w potas, sód i pierwiastki odpowiedzialne za utrzymanie odpowiedniej gospodarki elektrolitowej organizmu. Z tego powodu do diety wprowadzamy chłodne, lekko osolone warzywa, takie jak pomidory, sałata, ogórki oraz owoce sezonowe.

Myjemy ręce,
owoce i warzywa

Ponadto dbamy o higienę. Zawsze myjemy ręce mydłem pod bieżącą, ciepłą wodą, szczególnie przed przygotowywaniem i spożywaniem posiłków. Starannie myjemy owoce i warzywa przed spożyciem. Kurczowe bóle brzucha, gorączka, biegunka, nudności i wymioty mogą świadczyć o zatruciu pokarmowym.

Warto zastosować się do powyższych wskazówek aby wolny czas spędzić bezpiecznie i wypoczętym wrócić do codziennych obowiązków.


PSSE Bartoszyce

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Źródło: Artykuł internauty

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5