Ciasto Lion
2016-02-19 12:00:00(ost. akt: 2016-02-18 18:43:57)
Jesteście łasuchami? Lubicie słodycze? Oto przepis na ciasto z wykorzystaniem popularnych batonów. Bez peczenia
Składniki na masę z Lionami:
- 4 batony Lion XXL (200 g)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki kremówki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki kremówki 30%
Składniki na masę śmietankową:
- 300 g śmietany kremówki 30%
Dodatkowo:
- 1 opakowanie żelatyny deserowe,
- gorzka czekolada do posypania
- 5 – 6 batoników mini Lion na wierzch ciasta
- gorzka czekolada do posypania
- 5 – 6 batoników mini Lion na wierzch ciasta
Przygotowanie:
Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.
Żelatynę deserową przygotować wg instrukcji na opakowaniu i podzielić na 2 części. Jedną dodać do masy z batonikami, a drugą do masy śmietankowej.
300 g schłodzonej kremówki ubić na sztywno, na koniec dodać połowę porcji żelatyny deserowej. Połączyć z serkiem mascarpone – krótko zmiksować mikserem.
Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.
Pozostałą kremówkę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać drugą połowę żelatyny. Masę wyłożyć na herbatniki.
Całość posypać startą czekoladą i udekorować pokrojonymi batonikami Lion
Schłodzić w lodówce kilka godzin.
Smacznego!
Kacper Wierzchowski
Czytaj e-wydanie
">kliknij
Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna
Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:
Źródło: Artykuł internauty
Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zaloguj się lub wejdź przez