Ciasto Lion

2016-02-19 12:00:00(ost. akt: 2016-02-18 18:43:57)

Autor zdjęcia: Kacper Wierzchowski

Jesteście łasuchami? Lubicie słodycze? Oto przepis na ciasto z wykorzystaniem popularnych batonów. Bez peczenia
Składniki na masę z Lionami:

- 4 batony Lion XXL (200 g)
- 250 g serka mascarpone
- 300 g śmietanki kremówki 30%

Składniki na masę śmietankową:

- 300 g śmietany kremówki 30%

Dodatkowo:

- 1 opakowanie żelatyny deserowe,
- gorzka czekolada do posypania
- 5 – 6 batoników mini Lion na wierzch ciasta


Przygotowanie:
Dno blaszki o wymiarach 24 x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać pierwszą warstwę herbatników. Na ciastka wyłożyć masę kajmakową, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników.

Żelatynę deserową przygotować wg instrukcji na opakowaniu i podzielić na 2 części. Jedną dodać do masy z batonikami, a drugą do masy śmietankowej.

300 g schłodzonej kremówki ubić na sztywno, na koniec dodać połowę porcji żelatyny deserowej. Połączyć z serkiem mascarpone – krótko zmiksować mikserem.

Batony pokroić w kostkę i wsypać do masy. Wymieszać i wyłożyć na ciastka. Na masie ułożyć trzecią warstwę herbatników.

Pozostałą kremówkę (mocno schłodzoną) ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać drugą połowę żelatyny. Masę wyłożyć na herbatniki.

Całość posypać startą czekoladą i udekorować pokrojonymi batonikami Lion

Schłodzić w lodówce kilka godzin.

Smacznego!

Kacper Wierzchowski

Czytaj e-wydanie

Pochwal się tym, co robisz. Pochwal innych. Napisz, co Cię denerwuje. Po prostu stwórz swoją stronę na naszym serwisie. To bardzo proste. Swoją stronę założysz klikając " Tutaj ". Szczegółowe informacje o tym czym jest profil i jak go stworzyć: Podziel się informacją:

">kliknij
 Problem z założeniem profilu? Potrzebujesz porady, jak napisać tekst? Napisz do mnie. Pomogę: Igor Hrywna

Źródło: Artykuł internauty

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5