Wszyscy lubią naleśniki, prawda? Dziś z pieczarkami
2015-09-03 13:33:29(ost. akt: 2015-09-03 13:37:58)
Usmażyłam 45 naleśników, więc na 2-3 dni powinny wystarczyć. Lubię naleśniki, bo można robić je na tyle sposobów! Na słodko, słono, zapiekane, smażone, zawijane, składane w trójkąt, w prostokąt...
Dziś robię je z pieczarkami, oto przepis:
Składniki naleśników (45 sztuk ze standardowej wielkości patelni):
1kg mąki
1l mleka
1l wody
4 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
1l mleka
1l wody
4 jajka
szczypta soli
0,5 szklanki oleju
Składniki mieszamy i odstawiamy na 30 minut po czym smażymy placki, najlepiej jak najcieńsze. Polecam smażenie na dwóch lub więcej patelniach (mój rekord to 4). Po odwróceniu naleśnika na drugą stronę potrzebuje on już tylko ok. 5-10 sekund.
Składniki nadzienia:
0,5 kg pieczarek
1 cebula
50 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissa marokańska, słodka papryka
0,5 kg pieczarek
1 cebula
50 ml śmietanki 30%
przyprawy: sól, pieprz, harissa marokańska, słodka papryka
Pieczarki myję i trę na tarce do warzyw. Smażę na niewielkiej ilości oleju z pokrojoną w kostkę cebulą, aż odparuje z nich cała woda, a cebulka zmięknie. Po tym czasie dodaję śmietankę i przyprawy. Smażę jeszcze z 5 minut ot i wszystko! Wychodzi porcja na mniej więcej 10 naleśników (po łyżce nadzienia na jeden placek).
Teraz wystarczy tylko zawinąć naleśniki, podsmażyć (lub nie, jeśli oszczędzamy kalorie) i polać sosem. Ale! najpierw zawijamy, oto schemat:
Zrobiłam do nich błyskawiczny sos pomidorowy:
Na patelni po pieczarkach rozpuściłam i podgrzałam: śmietankę 30%, śmietanę 18%, kopiastą łyżkę przecieru pomidorowego oraz łyżkę masła. Sos powinien bardzo zgęstnieć, więc dodaję odrobinę mleka. Przyprawiam solą, można dodać ziół, np. prowansalskich (to mieszanka najpopularniejszej bazylii, oregano, cząbru, rozmarynu, majeranku i tymianku).
Smacznego!
Więcej informacji o Ani i blogu NieNaŻarty TUTAJ
Czytaj e-wydanie ">kliknij
Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie
Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.
Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych
Zaloguj się lub wejdź przez
Daniel #1807938 | 81.163.*.* 3 wrz 2015 15:59
Wygladaja bardzo a to bardzo smakowicie :D Gdzie sie zglosic na poczestunek ?? :D
odpowiedz na ten komentarz
Sreslerr #1807921 | 81.163.*.* 3 wrz 2015 15:36
Noooo Pani Gesler Lidzbarka muszę powiedzieć ze tak to apetycznie wyglada , ze czekamy na informacje gdzie można u Pani w restauracji w końcu cos zjeść ? Po ostatnich Pani wybrzydzaniach w liście otwartym do lidzbarskich restauratorów , wydaje mi się że ma Pani restaurację na Nowym Świecie ? Nie ? A gdzie ? Hm swoją drogą .... ( Ewa !!!!! ) jak dalej będziesz zezwalać na umieszczanie takich pierdół to idę czytać nasz Lidzbark , serwis kulinarno madralinski się zrobił
odpowiedz na ten komentarz