Czas na grzyby

2015-07-29 10:57:21(ost. akt: 2015-07-29 11:04:07)
W lasch są już grzyby.

W lasch są już grzyby.

Autor zdjęcia: Andrzej Grabowski

Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby ­jadalne, niejadalne i trujące. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ­zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.
Aura sprzyja rozpoczęciu sezonu grzybobrania. Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ­ich ma wielu zwolenników ze względu na walory smakowe i zapachowe.

Pobyt w lesie jest także bardzo dobrą formą aktywnego wypoczynku. Jednak w naszych lasach ­rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Wśród nich występują grzyby ­jadalne, niejadalne i trujące. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych. Aby uniknąć tak poważnych ­zagrożeń dla życia i zdrowia, należy zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy.

Podczas zbioru grzybów warto korzystać ze wskazówek: zbieramy grzyby tylko dobrze znane, nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych, a także gatunków, których nie znamy; zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża bo ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części utrudnia rozpoznanie cech grzyba do określenia jego bezpieczeństwa dla zdrowia ludzi; zbieramy grzyby do łubianek i przewiewnych koszyków, gdyż w torebkach foliowych i siatkach ulegają zaparzeniu, a wtedy mogą wytwarzać się substancje trujące u grzybów jadalnych; nie oceniamy grzybów nieznanych na podstawie smaku, ponieważ to może być mylące np. muchomor sromotnikowi ma smak łagodny.

Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane przez grzybiarzy są grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę (grzyby z rurkami). Wśród tych grzybów nie ma grzybów trujących. Mogą być grzyby gorzkie powodujące zaburzenia pokarmowe.

Natomiast zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby trujące. Większość szczególnie niebezpiecznych grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji.

Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy. Muchomor sromotnikowy najczęściej mylony jest z następującymi grzybami jadalnymi: gołąbkiem zielonawym (surojadka) i gąską zielonką. Natomiast muchomor jadowity i wiosenny (odmiany muchomora sromotnikowego o białych kapeluszach) bywa mylony z młodą pieczarką lub młodą czubajką kanią.

Potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po przyrządzeniu, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące, nawet trzymanie ich w lodówce temu nie zapobiega. Przyrządzone z grzybów potrawy są ciężkostrawne i dlatego nie wolno podawać ich dzieciom i ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego.

W przypadku wystąpienia dolegliwości: bólu głowy, brzucha, nudności i biegunki po spożyciu grzybów, należy natychmiast zgłosić się do lekarza. Resztki niespożytej potrawy, kał, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.

Należy pamiętać, że kupując grzyby na bazarach, przydrożnych stoiskach czy w miejscach targowych, robimy to na własną odpowiedzialność.

Katarzyna Kowalik
PSSE Bartoszyce


Źródło: Artykuł internauty

Komentarze (2) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Komentarze dostępne tylko dla zalogowanych użytkowników. Zaloguj się.

Zacznij od: najciekawszych najstarszych najnowszych

Zaloguj się lub wejdź przez FB

  1. cbś #1785951 | 31.61.*.* 30 lip 2015 20:19

    Na zdjęciu przedstawiony jest kożlarz grabowy.

    Ocena komentarza: warty uwagi (1) odpowiedz na ten komentarz

  2. Kozioł #1785241 | 176.97.*.* 29 lip 2015 18:16

    Koźlarz babka

    odpowiedz na ten komentarz

2001-2024 © Gazeta Olsztyńska, Wszelkie prawa zastrzeżone, Galindia Sp. z o. o., 10-364 Olsztyn, ul. Tracka 5