Sobota, 7 grudnia 2019. Imieniny Agaty, Dalii, Sobiesława

Kilka ważnych rad dla zbieracza grzybów

2013-07-30 10:32:35 (ost. akt: 2013-07-30 10:37:01)
Muchomor czerwony

Muchomor czerwony

Lato to czas korzystania z uroków i owoców lasu. W okresie letnio-jesiennym można spotkać miłośników grzybów, którzy będą nas raczyć swoim zbiorem na przydrożach, targowiskach i w domach. Zbieranie grzybów w naszym kraju było i jest bardzo popularne, a spożywanie ich jest tradycyjnym zwyczajem żywieniowym polskiego społeczeństwa.

Grzyby są chętnie spożywane przez ludzi ze względu na walory smakowe i zapachowe. Jednak trzeba wykazać dużą ostrożność podczas zbierania, czy też zakupu grzybów. Wśród nich występują grzyby jadalne, niejadalne i trujące. Szczególnie niebezpieczne są grzyby trujące, które mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.

Kilka rad dla zbieracza grzybów:
zbieramy grzyby tylko dobrze znane, nie zbieramy grzybów bardzo młodych, starych i przejrzałych,
zbieramy grzyby całe poprzez wykręcanie z podłoża, bo ułamanie trzonu lub obcięcie nożem dolnej części utrudnia rozpoznanie cech grzyba zbieramy grzyby do łubianek i przewiewnych koszyków, gdyż w torebkach i siatkach ulegają zaparzeniu, a wtedy w grzybach mogą wytwarzać się substancje trujące i szkodliwe dla zdrowia.

Nie oceniamy przydatności grzybów na podstawie smaku, ponieważ może to być mylące np. muchomor sromotnikowi ma smak łagodny.

Nie wierzmy w przesądy o ciemnieniu cebuli lub srebrnej łyżki włożonych do potraw sporządzonych z grzybów niejadalnych lub trujących.

Najsmaczniejsze i najbardziej poszukiwane to grzyby jadalne, które na spodniej części kapeluszy mają warstwę ułożonych obok siebie rureczek przypominających gąbkę (grzyby z rurkami). Wśród tych grzybów nie ma grzybów śmiertelnie trujących, lecz mogą być gorzkie powodujące zaburzenia pokarmowe.

Zbieranie grzybów z blaszkami na spodzie kapeluszy wymaga większej wiedzy i ostrożności, ponieważ są wśród nich grzyby śmiertelnie trujące.

Większość szczególnie niebezpiecznych, śmiertelnie trujących grzybów ma blaszki o białym zabarwieniu, nie zmieniającym się w okresie wegetacji.

Należą do nich wszystkie muchomory, a wśród nich muchomor sromotnikowy.

Muchomor sromotnikowy najczęściej mylony jest z następującymi grzybami jadalnymi: gołąbkiem zielonawym (surojadka) i gąską zielonką.

Natomiast muchomor jadowity i wiosenny (odmiany muchomora sromotnikowego o białych kapeluszach) bywa mylony z młodą pieczarką lub młodą czubajką kanią.

Przyrządzanie i spożywanie potraw z grzybów:
grzyby są potrawą ciężko strawną i dlatego nie wolno podawać ich dzieciom i ludziom w podeszłym wieku oraz osobom cierpiącym na choroby układu pokarmowego, potrawy z grzybów należy spożywać świeże, bezpośrednio po przyrządzeniu, nie powinno się przetrzymywać potraw z grzybów w lodówce, ponieważ łatwo się psują i szybko powstają w nich substancje trujące.

W przypadku wystąpienia dolegliwości: bólu głowy, brzucha, nudności i biegunki po spożyciu grzybów, należy natychmiast zgłosić się do lekarza.

Resztki niespożytej potrawy, kał, wymiociny zawierające resztki zjedzonych grzybów powinno się zabezpieczyć i przekazać do badań diagnostycznych w celu określenia gatunku grzyba, który spowodował zatrucie.

Katarzyna Kowalik

Polub nas na Facebooku:

Zobacz także

Komentarze (0) pokaż wszystkie komentarze w serwisie

Dodaj komentarz Odśwież

Dodawaj komentarze jako zarejestrowany użytkownik - zaloguj się lub wejdź przez FB

Zagraj w GRY.wm.pl

  • Goodgame Empire
  • Goodgame Big Farm
  • Goodgame Poker
  • Shadow Kings - The Dark Ages